Drets d'autor

  • Totes les fotos són propietat d'Armand Oliva i Becerra

El cel ara

current night sky over Barcelona
Sky map by AstroViewer®
Get the HTML code for this sky map

CALENDARI LUNAR

divendres, 6 de juny de 2014

Les Lleis de Murphy de l'Astronomia i altres coses

Les Lleis Generals

Llei de la Gravitació Selectiva: Els objectes petits (cargols d'ajust) aterraran en el lloc dòn sigui més difícil de recuperar; els objectes pesats (els contrapesos) aterraran on causin el dolor més gran i/o danys possibles.

Llei de l'Observació Selectiva: La següent supernova sorgirà en una galàxia que vostè va observar en l'anterior nit clara.
Llei de la Declinació Selectiva: L'esdeveniment astronòmic més interessant de l'any ocorrerà en una declinació que estarà per sota de l'horitzó del seu lloc d'observació.
Llei de la Vegetació Selectiva: L'arbre del veí es desplaçarà sempre cap al lloc exacte necessari per ocultar l'objecte que vol veure.
Llei de la Gespa (Variant astronòmica): Un element òptic que cau ho farà sempre amb la cara convexa cap avall, excepte si es troba tapat o es tira amb el propòsit exprés de provar aquesta llei.
Llei de la Contracció Inevitable: Qualsevol cosa tallada a mesura (per exemple, pel·lícula solar) serà massa petita.
Llei de la Pèrdua Temporal: Un objecte perdut (un filtre antipolució) romandrà perdut fins que sigui substituït o ja no sigui necessari.
Llei de la Visió Lateral: El meteorit més brillant de la nit caurà darrere de vostè, sent visible solament a la gent amb qui vostè estigui parlant en aquest moment. (això es compleix per a tots els observadors, incloent-hi aquells amb qui estava vostè parlant.)
Principi de la Radiació Lunar: Els observadors de cel profund trobaran que les nits més clares seran aquelles en les quals hi hagi Lluna Plena, quan la radiació lunar és suficient per eliminar els núvols i la calitja.
Enigma de la Llum Solar: Amb l'única excepció dels eclipsis solars totals, els deu esdeveniments astronòmics més interessants de l'any ocorreran quan el sol estigui sobre el seu horitzó, tret que estigui plovent.

L'Astrefotografia


La millor nit per fer fotografies serà sempre quan hi ha Lluna Plena.

Si està clar durant tot el dia, a la nit s'ennuvolarà. Si durant el dia el cel ha estat ennuvolat, continuarà així la resta de la jornada.
Tres fets són mútuament excloents:
no haver de treballar al dia següent,
No hi ha núvols.
No hi ha Lluna Plena.
Si està clar i sense Lluna, farà un fred aterridor i el vent bufarà com un huracà.
Guiant manualment, la muntura farà un seguiment perfecte fins que retiris la vista de l'ocular durant un segon.
Les piles del reticle il·luminat sempre s'acaben res més passar la meitat del temps d'exposició previst
Si durant una exposició sents un soroll estrany i et mous, sempre li donaràs un cop al telescopi, espatllant la foto, i això succeirà sempre just abans d'acabar una exposició de dues hores
Qualsevol mota de pols o porqueria de l'interior del tub del telescopi acabarà dipositant-se sobre el xip de la càmera.
Un alineament polar perfecte implica que donis una puntada a la pota del trípode en la foscor.
Una exposició de dues hores perfectament guiada es realitzarà amb la velocitat d'obertura del diafragma en la posició de "flaix"
Les fotos guiades perfectament estaran desenfocades.
Les fotos perfectament enfocades tindran rotació de camp.
Les fotos perfectament enfocades, guiades i exposades, seran espatllades pel laboratori de revelat (abans).
Ni la planificació, ni la pràctica o l'experiència poden substituir a la sort del ximple.
En fer una fotografia astronòmica; la importància i dificultat d'aconseguir la imatge són directament proporcionals a la possibilitat que un avió amb potents llums parpellejant, creui a través del camp que aquesta fotografiant.
Quant més cara sigui la càmera CCD, més probabilitats hi ha que algú l'apunti distretament cap al Sol, fregint el xip CCD (Si algú es pregunta per què no va haver-hi enregistraments de vídeo en el segon allunatge dels Apol·lo, la resposta és que Alan Bean va apuntar la càmera accidentalment al Sol - És difícil aconseguir servei de reparacions en la Lluna...)

Les Compres


En el moment que compris el telescopi, el temps serà esplèndid. Para quan arribis a casa, el cel estarà ennuvolat; i durant diversos dies [alguns diuen que durarà tants dies com centímetres d'obertura tingui el telescopi adquirit]

Quan arribi el teu telescopi, haurà perdut alguna part essencial.
Si el seu mirall principal és inaccessible -com en molts Schmidt-Cassegrain- les probabilitats que hi hagi taques en el mirall s'incrementarà en un ordre de magnitud.
Quan compri la casa dels seus somnis, la terrassa serà el lloc més adequat para observar. Si la Polar no està oculta, el sòl de la terrassa trontollarà.
Si l'entarimat trontolla; la gespa serà perfecte. I serà perfecte per tots els gossos i gats del veïnat com a servei.
El seu desig/necessitat de qualsevol peça del telescopi serà inversament proporcional a les probabilitats de que el seu proveïdor ho tingui en estoc
Quant més porti esperant el seu telescopi nou, abans es posarà a la venda una versió més nova/millor/més barata -just després de comprar el seu.

L'ajust del telescopi


Si necessita apuntar el telescopi a la Polar per alinear-ho; la seva terrassa tindrà arbres que l'ocultaran.

Com més tarda a dur a terme l'alineació polar del seu telescopi; abans sorgirà el veí amb un gos i/o el nen que ensopegaran distretament amb la muntura, desalineant-la de nou.
En carregar amb un telescopi gran a dalt o a baix per les escales, s'oblidarà de quants esglaons hi ha, farà un pas de més per pujar o baixar aquest graó que no existeix, i vostè i el telescopi aniran a parar a terra.
Els trípodes, quan se'ls deixa sols, cauran, fins i tot quan no hi hagi ningú a prop.
Si té un telescopi que requereixi introduir la long./lat. En graus/minuts/segons, vostè sabrà solament el seu long./lat. en format decimal.
La qualitat del "seeing" és inversament proporcional al seu desig de provar o col·limar el seu telescopi.

El Temps


La quantitat de nuvolositat és directament proporcional al desig de l'astrònom d'observar.

La quantitat de nuvolositat és directament proporcional a la disponibilitat de l'astrònom per observar.
La quantitat de cobertura nuvolosa és inversament proporcional al percentatge il·luminat de la Lluna.
Corol·lari: La quantitat de llums que es deixaran enceses els veïns serà inversament proporcional a la quantitat de llum lunar.
Sota cels parcialment ennuvolats, els núvols cobriran exactament aquests objectes que tingui més ganes d'observar, deixant altres àrees totalment lliures de núvols
De les deu nits de millors condicions de visibilitat de l'any, hauràs d'assistir a algun esdeveniment nocturn dins de casa almenys durant vuit d'elles.
Així com durant els eclipsis, trànsits i similars.
Segons vagin millorant les condicions de visibilitat, aniran augmentant les demandes de la seva parella perquè torni al llit.
A l'hivern, la temperatura és sempre almenys 10 graus menor que aquella per la qual s'havia vestit.
Corol·lari: A l'estiu, el nombre de mosquits és directament proporcional al nombre dels estels...
Durant l'estiu, la quantitat de mosquits és sempre un deu per cent superior al que s'ha previst -i pel que s'hagi untat amb repel·lent-.

Les Observacions


Un lloc d'observació no tindrà més de dues de les condicions següents: Cels foscos, horitzons sense obstacles, sòl ferm, o serveis.

Les combinacions de les anteriors, per a qualsevol lloc i nit donats, seran exactament les oposades de les quals serien més útils per al nombre més gran de persones. Per exemple, un lloc amb horitzons nets i sòl ferm, serà utilitzat per la gent per veure objectes brillants ben alts sobre l'horitzó amb prismàtics, després d'haver begut aproximadament vint litres de te gelat per quilòmetro de distància als serveis més propers.
La distància al lloc d'observació és directament proporcional al número de peces importants que hauràs oblidat portar.
Corol·lari: Per simetria, la probabilitat d'oblidar parts de l'equip en el lloc d'observació, és directament proporcional a la distància des del lloc d'observació fins a la seva casa.
Durant els més rars esdeveniments astronòmics, tals com a trànsits, ocultacions esteroïdals, o un cometa que passi a prop, li enviaran indubtablement fora de la ciutat en viatge de negocis, o succeirà un esdeveniment important de la família. Quan no estigui succeint res important en la seva vida, res de nou succeirà en el Cel. Segur!
En el cas que no estigués fora de la ciutat, o dedicat a activitats familiars de naturalesa aclaparadorament banal, i a més el cel estigués net i clar, l'esdeveniment transcorrerà a un o dos graus de la Lluna Plena.
En el cas que els anteriors suposats no es complissin, seria vostè atacat per una malaltia la naturalesa de la qual li obligaria a guardar llit per un període no menor de dotze hores, però menor que la següent ocurrència dels casos a dalt descrits.
La possibilitat que s'encenguin llums, llanteras, fars, llums interiors o pilots posteriors és directament proporcional al nombre d'obturadores oberts i al nombre d'observadors que hagin començat la seva adaptació a la visió nocturna.
Just quan trobi l'objecte que porta buscant tota la nit, el veí obrirà els llums de casa destrossant la seva adaptació visual a la foscor.
Els oculars sofreixen una atracció magnètica irresistible cap al ciment, a diferència dels cargols i rosques petites que sofreixen una atracció magnètica irresistible cap a l'herba alta.
La probabilitat de sofrir un problema electrònic és directament proporcional a la quantitat d'equip que tingui i a les seves ganes d'observar.
La probabilitat que algú giri la seva llanterna o l'encengui just sobre els seus instruments és directament proporcional a la durada de l'exposició de la imatge que estigui prenent.
Totes les apagades succeeixen en nits ennuvolades o de Lluna Plena.
Corol·lari de Murphy de l'Observació a la Zona Àrtica: "Unes condicions d'observació perfectes en nits de Lluna Nova donen lloc, inevitablement, a l'aparició de massives i brillants aurores".
Un termo cau sempre sobre el mapa més proper. Els exemplars cars o els que estiguin sense plastificar tenen prioritat. Aquest principi no és aplicable si el termo estigués buit.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Acudits
SHERLOCK HOLMES I WATSON ESTABAN DE CAMPING.
- Watson mira al cielo y dime que ves?? 
- Veo millones de estrellas y una preciosa aurora... 
- Y eso, ¿qué te indica? - volvió a preguntar Holmes.
Watson pensó durante un minuto y plenamente decidido a impresionar a su amigo con sus dotes deductivas contestó:
-Desde un punto de vista astronómico me indica que existen millones de galaxias y potencialmente por lo tanto billones de planetas-
- Desde el punto de vista solar veo la actividad de nuestra estrella en la preciosa aurora boreal que tenemos encima-
-Astrológicamente hablando me indica que Saturno está en conjunción con Leo-
-Cronológicamente, deduzco que son aproximadamente las 3:15 de la madrugada-
-Meteorológicamente intuyo que mañana tendremos un hermoso y soleado día-
- Y a usted que le indica, mi querido Sherlock? 
-Tras un corto silencio Holmes le dijo:
-Watson, cada día eres más idiota. ¡¡Nos han robado la tienda de campaña!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada