Drets d'autor

  • Totes les fotos són propietat d'Armand Oliva i Becerra

El cel ara

current night sky over Barcelona
Sky map by AstroViewer®
Get the HTML code for this sky map

CALENDARI LUNAR

dimarts, 10 de setembre de 2013

BÒLIDS

Una de les tasques que desenvolupo és la de la gravació de bòlids amb una càmera automàtica. Els bòlids són roques interplanetàries que quan entren a l'atmosfera terrestre i degut a la fricció s'escalfen i es desintegren deixant un regitzell en alguns casos de pols i petits fragments de matèria rocosa.
EL MES DE JULIOL DE 2008 VAIG COMENÇAR LA DETECCIÓ I CAPTURA AUTOMÀTICA DE METEORS I BÒLIDS DES DE SANT FELIU DE GUÍXOLS. 
ELS PRIMERS DIES HAN ESTAT D'AJUSTOS I POSTA EN MARXA DE LA CÀMERA. 
DE MOMENT LES COSES HAN ANAT MOLT BÉ AMB MÉS DE 40 TRACES I TRES BÒLIDS AMB EXPLOSIÓ. 
AL PRINCIPI LA VAIG TENIR INSTAL·LADA SOBRE UN TRÍPODE. 
ARA JA LA TINC BEN INSTAL·LADA A LA PARED OEST I MIRANT PRÀCTICAMENT CAP AL CÈNIT. ESTA PROTEGIDA AM UNA CAIXA ESPECIAL PER LA PLUJA. 
LA ÒPTICA COBREIX UNS 100 GRAUS. 
FAIG SERVIR EL UFOCAPTURE COM A PROGRAMA DE CAPTACIÓ D'IMATGES. 
AQUEST SOFTWARE PERMET ENREGISTRAR IMATGES NOMÉS QUAN DETECTA ALGUN MOVIMENT EN L'IMATGE, ÉS PER TANT IDEAL PER AQUEST TIPUS D'ACTIVITAT. 
EN UNA NIT POT ENREGISTRAR UN TOTAL D'ENTRE 3 i 5 Gb., PER TANT, S'HA DE TENIR EN COMPTE L'ESPAI EN EL DISC DUR. 
AQUESTA ESTACIÓ DE DETECCIÓ FORMA PART DE LA XARXA D'ESTACIONS DETECTORES DE BÒLIDS. COL·LABORANT AMB EL CSIC I LA "RED DE INVESTIGACIÓN SOBRE METEOROS Y BÓLIDOS".http://www.spmn.uji.es/catala.html 


Formo part d'una xarxa a escala estatal coordinada pels Drs. José Manuel Madiedo i Josep Maria Trigo (CSIC). Amb aquestes gravacions és preten poder trobar aquestes pedres quan han arrivat al terra i que venen del espai interplanetari, analitzar-les, estudiar la seva composicio i sovint d'on venen a quin cometa o asteroid pentanyen.
He penjat alguns d'aquests bòlids capturats des de Sant Feliu de Guíxols.
Aquesta que es veu aquí baix, és un muntatge de sis meteors procedents de les Perseides d'agost de 2013, un dels radiants meteòrics més observats per tothom donat que passen el mes d'agost i al vespre és agradable sortir a gaudir d'un bon cel. Hi ha d'altres plujes d'estels també molt importants com les Leònides del 17 de novembre, les Aquàrides, les Lìrides, Oriónides, etc.
Espero que us agradin.
---------------------------------------------
Bòlids del mes de febrer de 2014.  Delta Leònids (DLE)------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bòlid del dia 8 de maig de 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada