Drets d'autor

  • Totes les fotos són propietat d'Armand Oliva i Becerra

El cel ara

current night sky over Barcelona
Sky map by AstroViewer®
Get the HTML code for this sky map

CALENDARI LUNAR

divendres, 11 de desembre de 2015

C/2013 US10 CATALINA

Aquesta passada nit he estat a Àger, per tal de fotografiar el Cometa C/2013 US10 (Catalina).
La posició del cometa no és encara la ideal, donat que a més de la humitat i la boira que hi havia, està encara molt baix a la constel·lació de la Verge, només a 12° per sobre de l'horitzó.
Destaquen les dues cues que presenta el nucli, i que es troben en un angle molt curiós i no habitual.
No he pogut millorar més les fotografies, ja que entre la climatologia i que ja pràcticament començava a clarejar, això és el que he pogut obtenir.
Una de les fotos amb traça inclosa.
El cometes són rocas amb gel i pols. Com ho va definir en Carl Sagan, "Són boles de neu bruta", que a mida que s'acosten al Sol (periheli) la radiació solar o "vent solar" desfà part de la costra gelada superficial del cometa i apareix la vistosa o vistoses cues del cometa.
En aquests moments la seva visió no és fácil donat que está molt baix sobre l'horitzó i hem de matinar molt, 6-7 del matí per veure-ho a la constel.lacio de la Verge, però si esperem a gener, estarà més alt, concretament a la constel.lació de Bootes (Bouer) i serà més fácil d'observar.
Espero que us agradin.
Dades.
Àger
Data 10/Dec/2015
Hora: entre les 6 i 7 del matí.
Càmera: Canon 60Da
Telescopi: Refractor 550mm, f:5 (FSQ106ED)
Exposició: 2 minuts.


Noves fotografies del cometa Catalina fetes un mes més tard. es poden apreciar les diferencies en l'estructura de les cues. i la gran velocitat queporta en tant sols una hora.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada