Drets d'autor

  • Totes les fotos són propietat d'Armand Oliva i Becerra

El cel ara

current night sky over Barcelona
Sky map by AstroViewer®
Get the HTML code for this sky map

CALENDARI LUNAR

diumenge, 30 de juny de 2013

Albireo i Delta LyraeAlbireo.
Constel·lació Cygnus
Ascensió recta 19h 30m 43.3s
Declinació +27° 57′ 34.8″
Magnitud aparent (V) 3.08
Albireo (β Cyg / β Cygni / Beta Cygni) és la cinquena estrella més brillant de la constel·lació del Cigne (Cygnus). Encara que té la nomenclatura de Bayer "beta", en realitat és més feble que Gamma Cygni, Delta Cygni i Epsilon Cygni.
Com Albireo està situada al cap del Cigne, també se li diu de vegades "l'estrella del bec". Forma la "Creu del Nord" junt amb Deneb, Delta Cygni i Epsilon Cygni.
El nom de l'estrella s'ha originat a causa d'errors i males traduccions. El nom de l'estrella era originalment al-Minhar en-Dajajah, "El bec de la gallina", en els texts àrabs. Els erudits van pensar erròniament que aquest nom havia vingut d'una espècie d'herba, i el van traduir com ab ireo ("d'Ireo"). Posteriorment la gent va considerar que era una mala traducció d'un terme àrab, i se li va posar el nom Al-bireo.
Albireo és a 385 anys-llum de la Terra. A simple vista Albireo sembla una estrella simple, però amb un telescopi o uns prismàtics, s'observa que és doble. De les dues que la componen, una és groga (magnitud aparent 3,1) i l'altra blava (magnitud aparent 5,1), ambdues separades per 34 segons d'arc, ofereixen el millor contrast d'estrelles dobles al cel per seu diferents colors.
Aquestes estrelles han estat considerades doble només en el pla òptic, ja que les dues estrelles que la formen no semblaven orbitar al voltant d'un punt comú com en una verdadera estrella binària. Tanmateix, malgrat la gran distància entre les estrelles components, s'ha demostrat que són una verdadera estrella binària.
El component més brillant de la parella, la groga (Beta Cygni A), és per si mateix una estrella binària.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Delta2 Lyrae (δ2 Lyr) és una estrella de magnitud 4 º en la constel · lació de Lyra, a uns 900 anys llum de la Terra. És una de les estrelles M4II estàndard espectrals, que significa que és una estrella gegant brillant amb una temperatura de la superfície al voltant de 3.600 graus Kelvin. Dóna l'energia de 10.000 sols, encara que més del 90% de la mateixa en més de longituds d'ona visuals. Mesuraments angulars directes, combinats amb el paral de Hipparcos, donen un radi de 1,1  - 1,3 unitats astronòmiques, comparable a la mida calculat a partir d'altres dades observades.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada